Utrecht Vreedburg Fruithal


kaart

Ansichtkaart Utrecht Vreedburg Fruithal


Categorie: Utrecht > Utrecht

Conditie: Nieuw

Periode: Voor 1920


Mei 2023 Utrecht korting

3,00

2,70

Verkoop door KVR


Deze kaart is al verkocht

Arthur G.F. de jong schreef op 22-05-2023   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

Aanvulling op het verhaal over het Vredenburg te Utrecht
Met het slaan van de eerste paal in 1977 werd begonnen met de de bouw van "Muziekcentrum Vredenburg" De opening vond in 1979 plaats in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prins Claus. In 2004 ontstond bij de gemeente Utrecht het plan tot oprichting van "Muziekpaleis Vredenburg" een samengaan van het muziekcentrum en Poppodium Tivoli. Dit plan kwam in 2014 na een uitgebreide nieuwbouw tot voltooiing op dezelfde plaats waar eeuwen geleden de naamgeving "Vredenburg" haar oorprong vond.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.

Arthur G.F. de jong schreef op 25-07-2022   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

Het Vreeburg of Vredenburg is ontstaan op de plaats waar van 1528 tot 1577 de door Karel V gebouwde burcht De Vredenburg stond. De burcht werd gebouwd om de strijd om de wereldlijke zeggenschap over het Utrechtse (Stichtse) gebied tussen keizer Karel V en de Utrechtse bisschop kracht bij te zetten. Vandaar dat de schietgaten voor kanonnen en ander schiettuig niet alleen naar buiten, maar ook naar binnen de stad waren gericht. Het zou daarmee dus een waarborg voor "vrede" moeten zijn.In het begin van de 80-jarige oorlog werd het kasteel met zijn Spaanse bezetting belegerd en na enkele weken overgegeven. Na enkele jaren maakten een aantal Utrechtse huisvrouwen waarvan Trijn van de Leemput de aanvoerdster was een begin met de sloop van de burcht waar tot dan toe nog steeds een dreiging van uitging. In 1577 werd deze sloop voltooid. Nadien werd het terrein van voormalige burcht bestemd eeuwenlang als marktterrein, (jaar)beursterrein, en uiteindelijk voor het muziekcentrum onder de naam Vreeburg of Vredenburg


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.