Roermond, Kapellerlaan, Kapel in 't Zand


kaart

Ansichtkaart Roermond, Kapellerlaan, Kapel in 't Zand


Categorie: Limburg > Roermond

Conditie: Gebruikt

Periode: 1940 - 1969


3,00

Verkoop door KVR


Andrea Poolen schreef op 10-08-2022   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

Volgens een legende vond een herder in 1481 in een put bij Roermond een miraculeus Mariabeeld. Op deze plek is een kapel gebouwd en al eeuwenlang komen mensen naar de kapel om bij de Onze Lieve Vrouw in ’t Zand te bidden. Naast de kapel ligt een processiegang waarin veel tegeltjes hangen als dank voor verkregen gunsten van Maria. Het bedevaartseizoen wordt elk jaar afgesloten met een prachtig bloementapijt in het kruiswegpark naast de kapel.
Ook als je niet gelovig bent is het de moeite waard om er eens een kijkje te gaan nemen.

In 1730 werd een laan met bomen aangelegd om de tocht van de stad naar de kapel aangenamer te maken. Rond de kapel stonden destijds slechts een paar woningen, herbergen, waar niet alleen pelgrims maar ook de Roermondenaren graag een glas bier kwamen drinken. Mijn verre voorouders hadden hier van 1735 tot 1770 ook een herberg, in den Boerendans genaamd. Zij zijn in de Kapel in ‘t Zand begraven. Tussen 1647 en 1783 zijn er 83 mensen in de Kapel begraven. Het waren in voornamelijk bewoners die rond de kapel woonden. Vanaf 1785 mocht niet meer in de kerk begraven worden en werd een kerkhof in de nabijheid van de kapel aangelegd. Op deze begraafplaats bevinden zich onder meer het “graf met de handjes” en het graf van architect Pierre Cuijpers (Rijksmuseum). Ook dit -inmiddels oude- kerkhof is een bezoek meer dan waard.

Tegenwoordig lijkt de Kapellerlaan niet meer op de laan van deze ansichtkaart. In 2021/2022 heeft er een noodzakelijke herinrichting plaatsgevonden en er zijn nieuwe bomen geplaatst. Het zal nog een aantal jaren duren voordat de lindenbomen volwassen zijn en de laan weer de majestueuze glans van weleer heeft.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.