Leiderdorp Schapen voor Geref. Kerk met Pastorie


kaart

Ansichtkaart Leiderdorp Schapen voor Geref. Kerk met Pastorie

Beschr. in 1905


Categorie: Zuid-holland > Leiderdorp

Conditie: Gebruikt

Periode: Voor 1920


8,00

Verkoop door KVR


T.I. schreef op 06-03-2024

De Gereformeerde Kerk ontstond in 1886, toen de Doleantie plaatsvond, een afscheiding binnen de toenmalige Nederlands Hervormde Kerk. De zogenoemde 'dolerenden' wilden de kerkorde van 1619, opgesteld door de Dordtse Synode, weer in gebruik nemen (dolere = smart hebben, klagen). Leiderdorp was de zesde gemeente van Nederland en de eerste van Zuid-Holland waar het tot een scheuring kwam.

Na enkele roerige momenten mochten de dolerenden in Leiderdorp al in 1886 een noodkerk bouwen. Vier jaar later (in 1890) besloot men een stenen kerk te laten bouwen, geschonken door de gebroeders Koning (kleiwarenfabrikanten te Leiderdorp).

De architecten J.W. en G.W. Meijer uit Amsterdam maakten een ontwerp in de stijl van de eerste protestantse kerken uit de 17e eeuw, zoals de Zuiderkerk in Amsterdam en de kerk van Maassluis.

De bouwers waren M. Splinter, C. Groenendijk, H. van der Wal, C. Meerburg, A.G. van Osnabrugge en J. Vellekoop. Op 5 april 1891 nam dominee Vlug de kerk in gebruik. In 1901 werd een vast orgel aangebracht van orgelfabriek J. van Gelder.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.