Leiden School Doezastraat Gymnasium


kaart

Ansichtkaart Leiden School Doezastraat Gymnasium

beschr.in 1938


Categorie: Zuid-holland > Leiden

Conditie: Gebruikt

Periode: 1920 - 1939


Riet-dag korting

3,00

2,55

Verkoop door KVR


Tickel@hotmail.nl schreef op 29-01-2024

Stedelijke GYMNASIUM aan de Doezastraat in 1883 ontworpen door de gemeente-architect J.W. Schaap in de stijl van de Engelse Neo-Gotiek. Het ontwerp is exemplarisch voor Schaaps oeuvre, dat weliswaar diverse bouwstijl-varianten laat zien, maar waarin pleisterwerk decoraties de boventoon voeren. De ornamenten en details van dit ontwerp zijn afkomstig uit de Engelse Tudorgotiek.

Het schoolgebouw werd gebouwd op het terrein van de Grote Ruïne, dat sinds de buskruitramp uit 1807 braak lag. Voor het terrein passeerden diverse plannen de revue. Er werd gedacht aan een feestgebouw, universiteitsgebouw en woningen. Allen in combinatie met een park. In 1883 werden zowel het gymnasium als de HBS voor meisjes aan de Garenmarkt (eveneens van Schaap) gebouwd. Het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie werd er later tussengevoegd. In 1884 werd de Koepoortsgracht gedempt en ontstond de Doezastraat. In 1886 werd het aangrenzende Van der Werfpark naar een ontwerp van tuinarchitect Copijn aangelegd. Het gymnasium staat achter een ijzeren hek en maakt inmiddels deel uit van het beschermd stadsgezicht.

Het stedelijk gymnasium is de opvolger van de Latijnse school aan de Lokhorststraat. In 1876 werd er de Wet op het Hoger onderwijs aangenomen, die bepaalde dat er 6-jarige Alfa- en Beta-afdelingen kwamen. Latijn als voertaal werd afgeschaft.

Het gymnasium was oorspronkelijk symmetrisch van opzet. Door een uitbreiding aan de linkerkant (noord) in 1914, is deze symmetrie verdwenen. Doordat de aanbouw geheel in stijl is uitgevoerd maakt het onlosmakelijk deel uit van het schoolgebouw. Rechts (zuid) is een aanbouw toegevoegd die niet zo naadloos aansluit op het ontwerp. Het oorspronkelijke steile afgeknotte schilddak op de middenrisaliet is verwijderd.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.