Leiden Haarlemmerstraat met. was of ?


kaart

Ansichtkaart Leiden Haarlemmerstraat met. was of ?


Categorie: Zuid-holland > Leiden

Conditie: Gebruikt

Periode: Voor 1920


3,00

Verkoop door KVR


T.I. schreef op 06-01-2024   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

Haarlemmerstraat gezien van Pelikaanstraat naar de haven. Links de toren Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, ook wel de Mon Père-kerk genoemd en de toren van de Zijlpoort in het verschiet. Het was een rooms-katholieke kerk in Leiden, die in 1934 werd gesloten vanwege het teruglopende kerkbezoek. De laatste dienst werd gehouden op zondagavond 8 juli 1934.
De Haarlemse architect A. Koster maakte vervolgens een ontwerp voor de verbouwing van de kerk tot bad- en zweminrichting. Daartoe moest de kerktoren worden gesloopt, evenals de kolommen met de galerij. Het ontwerp voorzag in het maken van twee bassins, badcellen, douches, kantoor, en toiletten. In de pastorie (later aangeduid als 'het ketelhuis') aan de Oude Vest kwamen een laboratorium, centrale verwarming, kuip- en douchebaden, en een wasserij.

Op 4 november 1937 werd zwembad 'De Overdekte' geopend. Het zou bijna veertig jaar in gebruik blijven. Bij de sloop[1] in december 1979 werd achter de betimmering nog een vijftal religieuze schilderijen ontdekt, die overgebracht werden naar het stedelijk museum De Lakenhal.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.