Leiden Galgewater


kaart

Ansichtkaart Leiden Galgewater

beschr.in 1900


Categorie: Zuid-holland > Leiden

Conditie: Nieuw

Periode: Voor 1920


5,00

Verkoop door KVR


Tickel@hotmail.nl schreef op 29-01-2024

Kort Galgewater is een straat langs de noordzijde van de gracht Galgewater in de Nederlandse stad Leiden.

De straat is L-vormig en loopt tussen 1e Binnenvestgracht in het westen en de Morsstraat in het noorden. Van april 1917 tot juni 1920 had kunstenaar Theo van Doesburg zijn atelier op Kort Galgewater 3, vanwaaruit hij vanaf oktober 1917 het tijdschrift De Stijl redigeerde. Een mozaïek dat het beeldmerk van dit tijdschrift voorstelt, voor dit pand, herinnert hieraan. Sinds 1984 is hier museumhaven Kort Galgewater gevestigd.

Ter hoogte van het schip de Stadstimmerwerf:
De Stadstimmerwerf, aan het Kort Galgewater, is gebouwd in 1612 naar een ontwerp van de toenmalige stadstimmerman Jan Ottensz. van Seyst. In dit gebouw woonde en werkte de stadstimmerman. De rijk gedecoreerde trapvleugel aan de rechterzijvleugel was zijn woonhuis, terwijl meer naar links de werkplaats gelegen was.

In 1611 besloot het stadsbestuur om de stad uit te breiden met een nieuwe wijk tussen Galgewater, Oude Vest, Oude Herengracht, Mare, Rijnsburgersingel en Morssingel. In die wijk moesten vooral de vervuilende industrieën en de elders te krap gehuisveste activiteiten een plaatsvinden.

Zo kwam hier ook de Beestenmarkt en de nieuwe Stadstimmerwerf. Er was opslagruimte in overvloed en aan het Kort Galgewater konden de grootste schepen worden geladen en gelost. Het nieuwe stadstimmerwerf werd ontworpen door Lieven de Key.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.