heerenveen, de witte bioscoop


kaart

Ansichtkaart heerenveen, de witte bioscoop


Categorie: Friesland > Heerenveen

Conditie: Gebruikt

Periode: Voor 1920


7,50

Verkoop door KVR


Roloff de Jeu schreef op 10-07-2024   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

De Witte, Heerenveen, 1912-1973
Op veel plaatsen in Nederland werden na 1911 Christelijke comités opgericht (met dominees en docenten in het bestuur) om ‘zedelooze films’ te bestrijden en verantwoorde familiefilms te programmeren in hun eigen Witte Bioscopen. Zo waren er door de jaren heen ruim twintig van deze zalen in ons land. De meeste gingen echter al snel weer dicht.
Deze Witte bestaat al zeer lang. Het is het pand net rechts van de gietijzeren ophaalbrug, met de vier witte pilaren, Vleesmarkt nummer 5. Later wordt de gevel aangepast en krijgt het pand echt meer een cinema-uitstraling. De naam van de straat is ook veranderd, van Vleesmarkt naar Oude Koemarkt. De bioscoop opende in 1912 als een van de eerste in Friesland met een capaciteit van 280 stoelen. Het sloot in 1973 en was daarmee de langstlopende ‘Witte’ van Nederland. Na de introductie van de Filmkeuring is er waarschijnlijk wel het nodige onmoralistische en onveilige werken vol lastering, hartstocht, (zelf)moord en overspel vertoond. In de jaren tachtig en negentig heeft er nog een MovieSkoop-bioscoop in gezeten. Tegenwoordig zit in het pand Bar-Dancing De Zwetser.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.