Groningen Markten Politie


kaart

Ansichtkaart Groningen Markten Politie


Categorie: Groningen > Groningen

Conditie: Nieuw

Periode: 1920 - 1939


3,00

Verkoop door KVR


Deze kaart is al verkocht

Carlien Dubben schreef op 05-08-2022   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

T. b. Markten is niet de benaming van een grootgruttersketen maar staat voor Tusschen beide Markten: de ene markt zijnde de Grote, Groote of Breede Markt en de andere markt zijnde de Vischmarkt later: Vismarkt. De verkeersagent op de vluchtheuvel (voorzien van een handige lantaarnpaal) lijkt er op toe te zien dat het aansnellend verkeer hem denkbeeldig tegemoet komende van de linkerkant van de kaart -links (buiten beeld- )de Guldenstraat niet in botsing komt met het aansnellend verkeer dat zich van de Grote Markt naar de Vismarkt begeeft (de fietster, de elektrische tram (let op de bovenleidingen)
Ook nu nog is dit een druk punt in de binnenstad waar het fietsverkeer geneigd is in botsing te komen met ander fietsverkeer al dan niet 'trapondersteund' of gemotoriseerd en het wandelverkeer ofwel ' het winkelende publiek'. Soms treft men heden ten dage -ongeveer op de hoogte van waar die verkeersagent van toen stond - nu een enkele of meerdere fietssteward(s) en stadswacht(en) aan, die er o.a. op toezien dat er niet al te 'wild' geparkeerd wordt in en om het Tingtangstraatje op marktdagen.
Ter oriëntatie : panden links op de ansicht zijn op 16 april 1945 in puinpoeier geschoten/ bestaan niet meer .Pand met onder de daklijst ROTTI(NGHUIS) = huidige Bakker Bart. Grote pand middenachter : was Scholtenshuis aan de Grote Markt (O.Z.)De man met de hoed (linksvoor) komt van de Glende Riepe ( = Gloeiende Stoep = zonnige zijde van de Vismarkt) en moet straks oversteken (over de Guldenstraat) naar Tussen beide Markten om op de Grote Markt te komen. Of voor "ROTTI(NGHUIS) rechtsaf slaan om in de Herestraat te belanden.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.