Groenlo Jongens op de Ruïne van de Vragender kapel
Ansichtkaart Groenlo Jongens op de Ruïne van de Vragender kapel
Categorie: Gelderland > Groenlo
Conditie: Nieuw
Periode: Voor 1920
4,00
Verkoop door KVR
Deze kaart is al verkocht
S.J.A.J. Damman schreef op 13-11-2022 Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren
De geschiedenis van de R.K. Sint Jacobskapel te Vragender
In de 15e eeuw werd in Vragender de Sint Jacobskapel gesticht. Ze kreeg als tweede beschermheilige Onze Lieve Vrouw. De afmetingen van de kapel waren: 20 meter lang en 8 meter breed.
In een akte van 23 oktober 1444 is sprake van een overeenkomst tussen Wessel van Cruce ( pastoor van Grol) en Otto van Bronckhorst, heer van Borculo en Lichtenvoorde, over de opbrengsten van de kapel. Volgens die overeenkomst zouden deze opbrengsten ten goede komen aan de priester die de kapel bediende. In de kapel mocht slechts 3 keer per week de H. Mis worden opgedragen, dat wil zeggen op woensdag, zaterdag en zondag. Alle hoogtijdagen moesten in de Callixtus-kerk in Grol gevierd worden, dit waarschijnlijk vanwege de hogere opbrengsten van de collectegelden tijdens die dagen.
In 1492 stelde de aartsdiaken van het bisdom Munster (hieronder viel Vragender kerkelijk) op verzoek van Frederik van Bronckhorst, heer van Lichtenvoorde, Johannes Godschalkynck aan als bedienaar van de kapel.
Vanaf 1550 deed in onze regio de reformatie zijn intrede. Vragender lag binnen de invloedssfeer van het Katholieke Grol en het Lutherse Borculo.
In 1563 stelde de Lutherse Gravin Maria van Hoya, vrouwe van Borculo, na het overlijden van haar man, Joost van Bronckhorst, Gerhardus tho Grote aan als bedienaar van de kapellen van Lichtenvoorde en Vragender. Toen in 1616 de Heerlijkheid Borculo, dus ook Lichtenvoorde, werd toegewezen aan Joost van Limburg Stirum, werd de macht van de katholieke Munstersen in onze streek overgenomen door de gereformeerde Staatsen. Dat hield in, dat ook de Calvinistische godsdienst (staatskerk) hier werd ingevoerd. Na deze overname werd de kapel gesloten en moest de bevolking van Vragender naar Groenlo ter kerke. In 1627 (beleg van Grol) werd de kapel door oorlogsgeweld zwaar toegetakeld en verviel tot een ruïne. De kapelruïne is door de jaren heen bewaard gebleven, in 1983 opgeknapt en geconserveerd en aangewezen als Rijksmonument.