Gorinchem Veerboot Sleeuwijk


kaart

Ansichtkaart Gorinchem Veerboot Sleeuwijk


Categorie: Zuid-holland > Gorinchem

Conditie: Nieuw

Periode: 1940 - 1969


3,00

Verkoop door KVR


Barry van Baalen schreef op 21-12-2022   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

Veerpont Gorinchem V, in 1933 gebouwd bij scheepswerf De Klop in Sliedrecht. De veerpont onderhield een verbinding over de Merwede tussen Gorinchem en Sleeuwijk van 1933 - 1961 (met een korte onderbreking omdat het schip tijdens WO2 gebombardeerd was door de Engelsen). Toen kwam in 1961 de Merwedebrug en was de veerdienst niet meer nodig.

Het schip werd verkocht en uiteindelijk werd het in de jaren 80 omgebouwd tot een drijvende speeltuin. Helaas werd hiervoor onder andere de stuurhut uit het schip verwijderd. Het kreeg de naam het "zwarte zwaantje". In 2017 moest de drijvende speeltuin weg uit Rotterdam, uiteindelijk is het schip dankzij Elio Barone, van stichting Leefwerf de Biesbosch gered en ligt het anno 2022 in Dordrecht als onderdeel van die Leefwerf. De stichting heeft de stuurhut opnieuw laten bouwen naar de originele bouwtekeningen. Zo is een mooi stuk drijvend erfgoed bewaard gebleven.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.