Gorinchem Chr .Kweekschool


kaart

Ansichtkaart Gorinchem Chr .Kweekschool


Categorie: Zuid-holland > Gorinchem

Conditie: Nieuw

Periode: 1940 - 1969


3,00

Verkoop door KVR


Deze kaart is al verkocht

Rien molenaar Molenaar schreef op 21-03-2023   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

Deze kaart van deze christelijke kweekschool "Juliana van Stolberg" komt me zeer bekend voor. Op deze school zat ik vanaf augustus/september 1960 tot september1965.Tegenwoordig zou men zo'n school een academie noemen. Toen ik er echter op school ging, noemde men het een k w e e k s c h o o l. En dan nog te denken dat we gewoon leerlingen werden genoemd. Het woord studenten met een studiebeurs kenden we nog niet. Wel in het academisch onderwijs, maar niet in dit soort onderwijs. Toch was de naam kweekschool al een hele verbetering. want in vroeger tijd sprak men van een n o r m a al s c h o o l. Vroeger was de kweekschool in de binnenstad gevestigd. Maar toen deze te klein werd en te ouderwets werd voor een nieuwe vestiging aan de Haarse Kade gekozen. Nabij de Torenflat. Zelf kom ik uit Lexmond. Uit een slagersfamilie. Al mijn drie broers werden slager, maar dat beroep trok mij niet. Ik mocht dus verder leren. Mijn Mulojaren volgde ik in Vianen aan de christelijke Muloschool aan de Buitenlandpoort. Met mijn vriend Aart Doeland (die een jaar korter deed over de Mulo ging ik naar Gorkum.Tot de herfstvakantie op de fiets en in de winter met de bus van de Twee Provinciën.

(t,z,t, hoop ik mijn verhaal te vervolgen)


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.

Barry van Baalen schreef op 21-12-2022   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

De Christelijke Kweekschool. Gezien vanaf de Haarsekaade in de Haarwijk in Gorinchem.

Dit gebouw is op 6 maart 1957 in gebruik genomen. Mooi gebouw, met stalen ramen en kozijnen. Vermoedelijk van het staalbedrijf De Vries Robbé & Co. uit Gorinchem, dat bekend stond vanwege onder andere hun stalen ramen.

De school werd in 1908 opgericht en was initieel in de Arkelstraat (westzijde, ook in Gorinchem natuurlijk) gevestigd. De foto zal niet lang na de opening genomen zijn. In 1961 verrees achter de school de eerste Torenflat van 't land.

Het schoolgebouw en de Torenflat (die is natuurlijk niet te zien op deze foto) bestaan nog steeds. De school heet tegenwoordig De Windroos.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.