Deventer 't Eilandje


kaart

Ansichtkaart Deventer 't Eilandje

Beschr. in 1905


Categorie: Overijssel > Deventer

Conditie: Gebruikt

Periode: Voor 1920


2,00

Verkoop door KVR


Deze kaart is al verkocht

Yael Bonekamp schreef op 07-06-2022   Gemiddelde score: Totale score: 5 sterren

Toen ik klein was, woonden we vlakbij het plantsoen waar ook dit eilandje is. Het water om het eilandje is een overblijfsel van de oude gracht die ooit diende ter verdediging van Deventer.

Er waren twee mooie bruggetjes, waarmee je het eilandje op en af kon. Helaas waren de bruggetjes afgesloten met veel prikkeldraad: je kon en mocht niet op het eilandje. Dat maakte het des te spannender voor mij!
Er zouden op het eilandje ooit aapjes en andere dieren geweest zijn, was ons verteld. Ooit was het een gezellig plekje geweest voor jong en oud.
Helaas was de boel verpest door vandalen en moest het eilandje dicht; de oude dierenverblijven zouden er nog altijd zijn.

Vanaf ons huis liepen mijn ouders en ik vaak door het park en dan kwamen we langs dat spannende eilandje.
Heel graag zou ik er eens een kijkje nemen!

Op een dag in de zomer gaven mijn ouders toe en zouden we het eilandje opgaan om het te onderzoeken en daar te picknicken. Mijn beste vriendinnetje mocht mee. Zó spannend!!
Er werden een kleed, limonade, koude kippenpoten en andere typische picknick spullen ingepakt en daar gingen we.

Waarschijnlijk hadden mijn ouders al gezien dat je ergens best makkelijk door het prikkeldraad kon komen, anders hadden ze nooit ingestemd.
We kwamen het oude bruggetje over.., vonden wat oude, overwoekerde paadjes en ja, in het midden was zelfs een verwilderd grasveldje! Nadat we het kleed daar hadden neergelegd, gingen we op onderzoek uit.
Ik voelde me de grote ontdekker van een onbewoond eiland. We vonden inderdaad een groot oud dierenverblijf, dat er als een rotsachtige grot uitzag. Hadden hier ooit de aapjes gezeten!? Mijn vriendinnetje en ik maakten elkaar bang: er woonde vast nog een grote beer in de grot!
Het werd een prachtige, onvergetelijke dag.

Toen ik iets ouder was werd het eiland opgeknapt. Het eilandje werd 'Het Vogeleiland' genoemd. Er kwamen ook wasbeertjes in het oude apenhok en nog wat andere dieren. Helaas werden de dieren en het eiland weer belaagd door vandalisten en was er een tijdje 'niets'.

Toen mijn man en ik zelf kinderen kregen was er opnieuw leven in het eilandje geblazen: stokstaartjes, geitjes en diverse (zwem)vogels, er waren toezichthouders, en een restaurantje. Ik ben er toen regelmatig geweest met onze dochters.
Echter door allerlei omstandigheden is ook dit op een gegeven moment ook weer gestopt.

Op dit moment is het Vogeleiland wederom prachtig opgeknapt, zijn er fijne zitjes, diverse vogels en goed lopende Horeca, en zijn er Kunstprojecten. Het is er heel gezellig. De oude 'Apengrot' is er nog steeds maar nu zitten er tropische vogels in.
Bovendien gaat het Vogeleiland 's nachts op slot. Zo hebben vandalisten geen kans meer. Hopelijk blijft het nog lang een fijne plek!

Vanwege mijn fijne herinneringen aan dit bijzondere en oude eilandje schaf ik hierbij meteen deze ansichtkaart (en nog een andere van het oude bruggetje) aan.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.