Axel Groeten uit in 5 luik met o.a. molen en watertoren


kaart

Ansichtkaart Axel Groeten uit in 5 luik met o.a. molen en watertoren


Categorie: Zeeland > Axel

Conditie: Gebruikt

Periode: 1940 - 1969


2,50

Verkoop door KVR


Paul schreef op 21-02-2024   Gemiddelde score: Totale score: 10 sterren

De Pironstraat is genoemd naar de gezagvoerder Jan Piron, die in 1586 een belangrijke rol speelde bij het Staatse leger, tijdens de herovering van Axel op de Spanjaarden. Het geheel stond onder leiding van de toen nog maar achttienjarige Prins Maurits. Voor hem was de overwinning zijn eerste wapenfeit.

In Axel werd in 1952 de vijftigste jeugdherberg van Nederland feestelijk geopend. Het imposante bouwwerk was echter geen langdurig bestaan beschoren. In 1982 brandde het pand tot de grond toe af.

De watertoren dateert uit 1936. Met een hoogte van 60,6 meter en 264 treden, torent hij boven de omgeving uit, en is daarmee een van de hoogste van Nederland.
Op de begane grond is er ruimte voor tentoonstellingen op velerlei gebied.
Beklimming is mogelijk tot een hoogte van 50 meter.

De Korenaar, een van de Axelse molens, was gebouwd in 1863 en stond op een bastion. Kort voor het honderdjarig bestaan, werd de molen half afgebroken, en stortte de andere helft in.

Het midden van de ansichtkaart toont een van de belangrijkste monumenten, die Axel bezit. Het is een herdenking aan de vele Poolse soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie, die hun leven gaven tijdens de bevrijding van de stad, nu bijna 80 jaar geleden.


Geef alstublieft een score aan dit verhaal en voer uw naam en e-mailadres in ter verificatie in verband met het tegen gaan van fraude. Uw persoonlijke gegevens zullen verder niet worden gebruikt of getoond.